U okviru Otvorenih vrata u EU info pointu u Novom Sadu predstavljen je Projekat EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji. Projekat je započeo ove godine i predstavlja podršku civilnom društvu u procesu evropskih integracija Srbije, počevši od organizacija, preko neformalnih grupa do medija.

Projekat nudi program finansijske podrške u vidu pet vrsta grantova, koji se dodijeljuju organizacijama u zavisnosti od njihovih kapaciteta. Pored toga, program pruža mogućnost jačanja internih kapaciteta predstavnika civilnog društva kroz treninge i individualna mentorstva.

Trenutno su u okviru ovog projekta otvorena dva poziva. Jedan se odnosi na dodelu grantova za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija, te ima za cilj podsticanje razvoja već postojećih aktivnosti i jačanje internih kapaciteta u organizaciji. Maksimalna vrednost finansijskih sredstava ovog projekta iznosi 117.000,00 RSD.

Darija Stjepić iz Novosadske novinarske škole, koja je regionalni resurs centar za Vojvodinu, kazala je da ova donacija može obezbediti sredstva za analize i istraživanja, koja kasnije mogu biti polazna tačka za veće projekte. Pored toga ona ističe i jačanje internih kapaciteta i promocije, te navodi primere iz dosadašnje prakse, gdje su pojedine organizacije ova sredstva iskoristile za kreiranje sajtova u cilju jačanja prepoznatljivosti i komunikacionih aktivnosti.

Drugi poziv predviđa donaciju sredstava do 580.000,00 RSD za neodložnu podršku reformskim procesima u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Uslov za apliciranje na ovaj poziv je da se planirane aktivnosti fokusiraju na rešavanje izazova ili problema koji je nastao šest meseci pre podnošenja predloga projekta i koji može da ometa proces reformi.

Predlozi projekata mogu se ticati velikog broja tematskih oblasti kao što su podrška demokratskom razvoju, unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava, unapređenje zapošljavanja, razvoj lokalne zajednice, socijalna uključenost osetljivih grupa i druge.

Pozivi za ova dva projekta su stalno otvoreni, te zainteresovani predstavnici civilnog sektora svoje predloge projekata mogu slati tokom cele godine i to popunjavanjem onlajn formulara uz napomenu da kandidati mogu konkurisati neograničen broj puta.