EU info mreža i Evropska mreža preduzetništva u Srbiji (EEN Srbija) organizovali su seriju radionica za preduzetnike i inovatore u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Nataša Vujnović Sedlar iz Evropske mreže preduzetništva i Jovana Radlović, Rukovoditeljka Centra za EU integracije Privredne komore Srbije prezentovale su nekoliko programa podrške za unapređenje poslovanja uz mogućnosti koje pružaju neki od najvećih programa Evropske unije.

Predstavljeni su Program jedinstvenog tržištaEIC Accelerator program i EEN2EUIC Projekat i aktuelni konkursi iz različitih oblasti u okviru ovih programa.

Rukovoditeljka Centra za EU integracije Privredne komore Srbije, Jovana Radlović, prestavljajući program Jedinstvenog tržišta istakla je važnost što je Srbija 2023. godine pristupila ovom program.

“Na taj način firme i institucije iz Srbije imaju mogućnost da apliciraju ravnopravno sa ostalim učensicima iz Evropske unije.”

Ona je dodala kako preduzeća i institucije najviše koriste Evropsku mrežu preduzetništva (EEN) koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima.

“Važno je naglasiti da su sve usluge Evropske mreže preduzetništva besplatne za preduzeća. Tu mogu da pronađu različite informacije i usluge koje pruža Evropska mreža preduzetništva poput pronalaska poslovnih partnera u inostranstvu, apliciraju za programe i fondove koji su dostupni u Republici Srbiji i da dobiju sve informacije koje su potrebne za poslovanje na tržištu Evropske unije,” objasnila je Radlović.

Nataša Vujnović Sedlar iz Evropske mreže preduzetništva predstavila je programe koji se tiču programa Horizont Evropa, koji je najveći program Evropske unije predodređen za podršku inovacija i razvoju ideja. U pitanju su EIC Accelerator program i EEN2EUIC Projekat.

“Program u kom preduzeća mogu samostalno da apliciraju jeste EIC Accelerator gde je na rapsolaganju budžet od 10 milijardi evra. U ovom programu je predviđeno ne samo dobijanje granta, već i povezivanje sa investitorima.”

Ona je objasnila da Akcelerator podržava ideje koje su visoko rizične i invoativne.

“EIC Akcelerator ima za cilj da podrži ideje na kojima nije lako dobiti kredit u banci ili od investitora. Evropska unija, ukoliko vidi potencijal u njima, želi da ih razvije”, rekla je Vujnović Sedlar, i dodala da na ovaj program mogu da se prijave mala i srednja preduzeća, ali i neformalane grupe ljudi, koje netom pre potpisivanja granta treba da osnuju kompaniju.

“Evropska unija postavlja ciljeve na različitim poljima koje želi da dostigne u nekom određenom periodu. Tako i u ove programe ona uključuje promovisanje tih ciljeva, i na taj način podržava ideje koje doprinose njihovom dostizanju”.

Obe sagovornice su naglasile kako njihove organizacije pružaju podršku svim zainteresovanim za apliciranje: “Tu smo kao podrška da odgovorimo na sva pitanja i podržimo sve zainteresovane za apliciranje na ove programe”. svim zainteresovanim za apliciranje: “Tu smo kao podrška da odgovorimo na sva pitanja i podržimo sve zainteresovane za apliciranje na ove programe”.

 

O predstavljenim programima

Evropski savet za inovacije (EIC) deo je EU programa Horizon Europe, koji podržava inovacije, istraživanje i razvoj, u cilju identifikacije, podrške i ubraznog razvoja preduzeća sa visokim inovacionim potencijalom ali u koje je i  investrianje visoko rizično, istraživača, kao i malih i srednjih preduzeća (MSP) koji imaju potencijal za značajan uticaj na društvo i tržište.

EIC Accelerator usmeren je na finansiranje i ubrzanje razvoja startapa kao i malih i srednjih preduzeća (MSP) sa visokim inovativnim potencijalom. Ovaj program pruža značajna finansijska sredstva, savetovanje i mentorstvo kako bi podržao kompanije u skaliranju njihovih inovacija na tržištu. Cilj Akceleratora je podržati razvoj inovacija sa potencijalom stvaranja novih tržišta ili poremećaja postojećih, fokusirajući se na tehnološki zrele inovacije. Učesnici imaju pristup grantovima do 2,5 miliona evra, investicijama do 15 miliona evra, kao i pristup mentorskim programima, savetovanju i umrežavanju.

Projekat EEN2EIC (Enterprise Europe Network to European Innovation Council) ima za cilj da proširi opseg aktivnosti podrške koje Evropska mreža preduzetništva (EEN) za inovativna preduzeća koja apliciraju za EIC pozive, kako bi se podržale inovacije kompanija koje dolaze iz zemljama sa nedovoljnim učešćem u Horizont Evropa ili ih vode žene.

Program jedinstvenog tržišta (Single market programme) pruža malim i srednjim preduzećima u Srbiji nove mogućnosti za razvoj i pristup tržištu EU.Brojni programi i projekti, koje finansira EU, do sada su osnažili preduzeća iz EU i Srbije da napreduju na međunarodnom nivou kroz kombinaciju mogućnosti povezivanja, prilagođenih saveta i uspostavljanja novih pouzdanih poslovnih partnerstava.. U okviru ovog programa realizuju se usluge Evropske mreže preduzetništva, koje će vam pomoći da internacionalizujete svoje poslovanje, kao i program prekogranične razmene preduzetnika Erazmus za mlade preduzetnika koji vam omogućava da u periodu do 6 meseci steknete iskustvo i praksu u nekoj od evropskih kompanija.

Video snimak sa info sesije u Nišu: