Ko više voli zdravi prevoz na dva točka, Danci i Šveđani ili građani Srbije? Može li se srpska šunka sa obronaka Zlatibora porediti sa onom čuvenom „jamon“ sa krajnjeg zapada Španije?

Ove i slične zanimljive dvoboje umela je da upriliči novinarka Radio-televizije Srbije Ana Manojlović u emisiji OKO, jednom od pet najgledanijih informativnih programa u našoj zemlji.

Neobični televizijski, novinarski, društveni i gastronomski dueli poput onih u kojima su uživali gledaoci – i naravno novinarka – nastali su tokom projekta Evropske unije “Medijske posete – Puls Evrope“ tokom kojeg je više od 400 novinara iz Srbije putovalo po Starom kontinentu, donosilo zanimljive priče i poredilo život tamošnjih stanovnika sa našim navikama u Srbiji. To je pomoglo i da se sruše predrasude i da se naprave baš dobre priče.

Tako je, recimo, svaku vrstu brižljivo proizvedene šunke u Španiji Ana zainteresovano probala, tražeći u ukusu mirišljavog zalogaja nagoveštaje soli s Atlantskog okeana koji vetar donese preko Portugalije baš do rumenog španskog mesara. I još je pažljivije mirisala odreske šunke na Zlatiboru dok su joj ponosni domaćini hvalili bukovinu na kojoj se meso nedeljama suši.

Prilog

A bicikli? Nema lošeg vremena, samo loše garderobe”, dobacio je gradonačelnik Kopenhagena Ani silazeći s bicikla kojim svakodnevno dolazi na posao u osrednje debelom džemperu. Dok se ona smrzavala držeći mikrofon u rukavicama, zakopčana do grla uz snimatelja nosa crvenog kao danska zastava.

Novinar je onaj koji stalno istražuje. Koji ima potrebu da upoznaje, upoređuje, otkriva i ispituje uvek i sve. Meni je to vodilja kroz ovaj posao”, priča Ana, sem priloga za „Oko“ uređuje i vodi još jednu od najgledanijih emisija na RTS-u, “Beogradsku hroniku”.

Novinari i urednici koji žele da pišu i snimaju reportaže o tome kako Srbija i druge evropske zemlje izlaze na kraj s temama od značaja – imaju mogućnost da to i realizuju. I ove godine, novinari iz Srbije putuju u zemlje-članice EU, ali i u kandidate za članstvo.

„Puls Evrope“ tako oplemenjuje sadržaj srpskih medija, a novinarima daje mogućnost da i oni, poput Ane, naprave nesvakidašnje duele. Portal www.eumogucnosti.rs krcat je svim relevantnim informacijama.

O mogućnostima za predstavnike medija, govoriće se tokom četvrtog dana – 18. maja.