Branislav Crveni (38), iz Turije kod Srbobrana, odlučio je da, nakon završene srednje škole, krene očevim stopama i da se bavi poljoprivredom. Na oko 60 hektara plodne vojvođanske zemlje gaji pšenicu, kukuruz i merkantilnu soju. Za postizanje rekordnih prinosa, po kojima je njegova porodica poznata dugi niz godina, pored saradnje sa čuvenim novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, bila mu je neophodna i nova mehanizacija.

Prema njegovim rečima, do smanjenja inputa i postizanja prinosa po meri evropskih farmera dolazi se pažljivim planiranjem svakog koraka u proizvodnji, pre svega setve, jer ona predstavlja preduslov za dobar prinos. Taj metod primenio je Branislav i na nabavku mehanizacije – pažljivo korak po korak, u skladu sa mogućnostima i uz korišćenje svih vidova podrške koje poljoprivrednicima stoje na raspolaganju.

Branislav je učestvovao na Prvom javnom pozivu za nabavku nove mehanizacije i opreme i jedan je od prvih isplaćenih korisnika IPARD podrške u Srbiji. Svoju mehanizaciju modernizovao je priključnim rasipačem mineralnog đubriva i navigacijom za poljoprivrednu mehanizaciju, za koju mu je isplaćena podrška od preko 21 hiljade evra.

Neposredno nakon isplate sredstava, Branislav je učestvovao na novom, Petom javnom pozivu u okviru Mere 1, za nabavku nošene prskalice. Realizacija ove investicije nije išla glatko, s obzirom na to da je kovid kriza donela nove izazove u svim sektorima, uključujući i sektor za proizvodnju i distribuciju poljoprivredne opreme i mehanizacije. Nakon produžetka roka za realizaciju investicije, Branislav je došao do svoje prskalice, a ubrzo zatim ostvario je i podsticaj od preko 22 hiljade evra.

Ovde nije kraj. Branislav namerava, uz pomoć IPARD podrške, da obnovi svu svoju mehanizaciju. Podneo je zahtev i u okviru Šestog javnog poziva za Meru 1. S obzirom na to da je dobro plasiran na rang-listi, nada se da će uz IPARD podršku uspeti, korak po korak, da oplemeni svoje gazdinstvo.

Ostale priče iz novog biltena “IPARD  na dlanu” možete pronaći na linkovima u nastavku, na srpskom i engleskom jeziku. 

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.