Budžet mesta u kojem živimo ne treba da bude dalek i nerazumljiv. Naprotiv, građani moraju da budu uključeni u donošenje budžeta lokalnih samouprava, ali i da imaju mogućnost da predlažu kapitalne investicije u svojoj zajednici.

Zvuči kao daleko obećanje? U Leskovcu, ali i u brojnim drugim mestima u Srbiji, objasniće vam da uopšte nije neizvodljivo.

Upravo je Leskovac jedan od gradova koji su zahvaljujući Programu Exchange 6 i Stalnoj konferenciji gradova i opština unapredili rad svoje lokalne samouprave.

O tome nam priča Đorđe Stanković iz odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Leskovca. On iz dugogodišnjeg radnog iskustva zna da proces izrade dokumenata u lokalnim samoupravama nikada nije lak. Potrebno je motivisati sve učesnike u tom procesu a nedoumice, sumnje u lične potencijale i kapacitete, kao i manjak znanja česte su prepreke ka dobrom planiranju.

„Svi mi kada mislimo o kapitalnim projektima postavljamo sebi pitanja jesmo li spremni za kapitalne projekte, ko ih realizuje, ko radi na njima, a ključna je ta podrška i to ohrabrivanje da naše ideje pretvorimo u neku realnost i da krenemo u realizaciju“ objašnjava Đorđe Stanković.

Pre nego što su preko programa Exchange 6, jednog od vidova podrške Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji, dobili ekspertsku podršku za izradu plana, dodaje, radilo se dosta kampanjski.

„Nakon dobijanja podrške na mnogo efikasniji način došli smo do Plana kapitalnih investicija koji je višegodišnji i sadrži 23 projekta vezana za dugogodišnju realizaciju“.

Šta je to Leskovac promenio? Napravljen je Formular predloga projekta kapitalnih investicija, koji je omogućio da u izradu predloga budu uključeni mnogi nosioci projektnih aktivnostiod Gradske uprave, preko javnih preduzeća do institucija čiji je osnivač grad.

Važan korak bilo je i uvođenje javne rasprave, a građanima je omogućeno da u Gradskom uslužnom centru predaju svoje predloge za projekte u svojim zajednicama. Nakon analize, svaki građanin dobio je povratnu informaciju o svom predlogu. Neki od njih ušli su i u plan kapitalnih investicija.

Sem Leskovca, Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata dobile su i lokalne samouprave u Pirotu, Vranju, Požarevcu, Kragujevcu, Petrovcu na Mlavi, Sremskoj Mitrovici, Prijepolju i Aranđelovcu.

Program EU Exchange finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, uz saradnju sa Ministarstvom finansija i Republičkim sekretarijatom za javne politike. Implementacioni partner je Stalna konferencija gradova i opština ima ulogu implementacionog partnera.