Tri minuta su dovoljna da pročitate ovaj tekst. Ttri minuta su sasvim dovoljna da se ispriča jedna priča. Tri minuta su Jovani Tešić, studentkinji scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu bila dovoljna da joj odrede, kako stvari stoje, ceo profesionalni život.

Kao učenica trećeg razreda srednje škole prijavila se na konkurs „Evropa i ja“, koji prati publikaciju „Evropski dnevnik“. Dotad je video-produkcija nije previše interesovala, ali je konkurs podstakao da bude kreativna i istražuje svoja interesovanja.

„To mi je bilo prvo iskustvo van školskog obrazovanja, ali me je nekako oslobodilo. Na početku niste ni svesni šta sve možete da uradite, ali kada uđete u priču i krenete da osmišljavate koncept, to je stvarno jako lep osećaj“, kaže ona.

Njena priča bila je video-klip o toleranciji, kroz tri verske zajednice koje deluju u Novom Sadu. I bio je toliko uspešan da je Jovana osvojila nagradu: putovanje u jednu zemlju članicu Evropske unije.

„To nije bilo klasično turističko putovanje; imali smo priliku da posetimo različite institucije“, zaključuje Jovana. Publikacija „Evropski dnevnik“, koja postoji već duže od deset godina, predstavlja vodič za konkurs koji, osim učenicima i učenicama, može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Do sada, sa „Evropskim dnevnikom“ se susrelo više od 600.000 srednjoškolaca, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije, a na konkursu “Evropa i ja” učestvovalo je preko 400 srednjoškolaca.