BIRN: otvoren poziv za prijave na trodnevni regionalni kamp

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 24.06.2024.
Sredstva: N/A
Oblast: mediji
Konkurs je za: novinare

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) raspisuje novi poziv za prijave za trodnevni regionalni kamp o pravno sigurnom izveštavanju i izveštavanju u kriznim situacijama.

S obzirom na osetljivo stanje demokratije na Zapadnom Balkanu, ključno je da novinari poseduju veštine izveštavanja u kriznim situacijama, uključujući izveštavanje o neredima, protestima i izborima. Ove veštine su ključne za održavanje profesionalnih standarda i osiguranje bezbednosti novinara. Novinari se često suočavaju sa klevetama u tabloidnim medijima i na društvenim mrežama zbog svog profesionalnog rada. Takođe se suočavaju sa izazovima u održavanju svoje digitalne sigurnosti i zaštiti svog rada i izvora.

Ova regionalna obuka, u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“, prilagođena je da adresira ove izazove kroz multisektorski pristup, angažovanjem stručnjaka iz različitih oblasti koji će sa učesnicima podeliti svoja znanja i veštine. Obuka će uključivati praktične simulacije kako bi se prikazale efikasne tehnike za suzbijanje napada i proaktivne mere.

Cilj regionalnog kampa za obuku je da novinarima prenese specijalizovano znanje koje će im omogućiti da zaštite sebe i svoje redakcije od različitih pretnji, uključujući fizičke, digitalne i psihološke napade. Sesije obuke će voditi raznolika grupa trenera i gostujućih predavača, uključujući BIRN-ove urednike i druge ugledne predavače.

Ko može da se prijavi?

Za prijavu na program, novinari treba da ispunjavaju sledeće kriterijume:

  • Moraju biti rezidenti jedne od šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija)
  • Moraju imati najmanje jednu godinu radnog iskustva, ili biti studenti završne godine novinarstva, nedavni diplomci, i mladi profesionalni novinari;
  • Moraju pokazati snažnu motivaciju i posvećenost učešću u programu.

BIRN je posvećen promovisanju i postizanju različitosti u pogledu pola, nacionalnosti i kulture, tako da ohrabrujemo pojedince iz manjinskih grupa, autohtonih grupa i one sa invaliditetom da se prijave.

Kako se prijaviti?

Zainteresovani kandidati za ovaj regionalni kamp treba da popune prijavni formular na engleskom jeziku do 24. juna 2024. godine.

Kriterijume za selekciju možete pogledati OVDE.

Jezik

Obuka će se održavati na engleskom jeziku.

Lokacija

Obuka će se održati u Bosni i Hercegovini. Detalji o agendi, putovanju i smeštaju biće pruženi odabranim učesnicima.

Rok za prijave: četvrtak, 24. jun 2024

Predviđeni datum obuke: 8-10. jul 2024. godine.

Napomene

Troškove putovanja i smeštaja snosi BIRN.

Učesnici obuke će imati pristup fondu za proizvodnju sadržaja dostupnom kroz ovaj projekat.

***

* Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti

Podeli sa drugima