Konkurs za izbor najboljih studentskih radova o odnosima Francuske, EU i Zapadnog Balkana

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 31.07.2024.
Sredstva: N/A
Oblast: mladi
Konkurs je za: mlade studente

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Republike Srbije, u saradnji sa Francuskom institutom u Srbiji,  Institutom Žak Delor, Univerzitetom Bordo i Kućom Evrope Bordo Akvitanija, raspisuju nagradni konkurs u Francuskoj za izbor najboljih individualnih studentskih radova o odnosima između Francuske, Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Cilj ovog nagradnog konkursa je da neposredno uključi mlade akademske građane Francuske u otvorenu argumentovanu debatu o proširenju Evropske nije i da se razvije univerzitetska saradnja. Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od tri pitanja:

1. Da li bi pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji imalo više prednosti ili nedostataka za zemlje članice EU ?

2. Identifikujte argument sa kojim ste se susreli u javnoj raspravi o pristupanju Zapadnog Balkana EU, koji je po vama « kliše » ili neistinit. Predstavite taj argument i diskutujte o tome.

3. Sve više se govori o „postepenom pristupanju“ Zapadnog Balkana u EU. Izaberite konkretnu oblast u kojoj mislite da bi se ova ideja mogla brzo da se primeni i uz značajne i primetne koristi za građane i u državama članicama i u državama kandidatima.Više informacija na sajtu Instituta Francuske u Srbiji : https://www.institutfrancais.rs/najbolji-studentski-rad-u-oblasti-evropskih-i-balkanskih-studija-u-francuskoj/

Rok za slanje radova je 31. jul 2024. godine.

Podeli sa drugima