Otvoreni poziv za dodelu sredstava za novinarske priče

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 13.11.2023. do 15.00 časova
Sredstva: 1700 evra
Oblast: kultura, mediji i civilno društvo
Konkurs je za: novinare/ke koji rade u tradicionalnim ili onlajn nacionalnim, regionalnim ili lokalnim medijima i imaju najmanje tri godine radnog iskustva, prebivalište na teritoriji Republike Srbije i dinarski račun.

Produžen rok za prijavu Projekat „Podsticanje medijske razmene u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“

BIRN Srbija raspisuje konkurs za dodelu grantova novinarima i novinarkama iz Srbije koji žele da putuju na Kosovo i objave priče koje doprinose boljoj informisanosti javnosti o temama važnim za albansku i srpsku zajednicu.

Dodeljujemo četiri granta u pojedinačnom bruto iznosu od 1700 eura (u dinarskoj protivvrednosti).

Novi rok za prijave je 13. novembar 2023. godine.

U javnosti je primetan nedostatak informacija o izazovima sa kojima se suočavaju obični građani usled povišenih tenzija i nerešenih odnosa između Srbije i Kosova. Medijski reflektori uglavnom su usmereni na konflikt i velike političke teme i malo je priča koje se odnose na svakodnevni život i međusobne odnose, bilo da su u pitanju problemi stanovništva ili pak pozitivni primeri međuetničke saradnje.

Kroz ovaj program obezbedili smo finansijska sredstva za putne troškove, kako bi  novinari mogli da sagledaju situaciju na terenu, i profesionalno i objektivno informišu javnost o posledicama kontinuirane političke krize po živote ljudi, međusobnim odnosima Srba, Albanaca i drugih etničkih grupa, zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju ili naporima da se prevaziđu kroz primere ekonomske, sportske i kulturne saradnje. Ukoliko je potrebno, u toku rada na priči grantisti/kinje mogu dobiti i mentorsku podršku od iskusnih urednika/ca iz BIRNa u Srbiji i na Kosovu.

Ko može da se prijavi za grant?

Novinari/ke koji rade u tradicionalnim ili onlajn nacionalnim, regionalnim ili lokalnim medijima i imaju najmanje tri godine radnog iskustva, prebivalište na teritoriji Republike Srbije i dinarski račun.

Informacije o grantovima koji se u okviru ovog programa dodeljuju na račune registrovane na Kosovu, možete pronaći OVDE.

Kako se prijaviti?

Potrebno je poslati prijavu na adresu tijana.uzelac@birnnetwork.org najkasnije do 13. novembra 2023. godine.

Prijava mora da sadrži:

Jedan kandidat/kinja može poslati samo jednu prijavu, i dobiti samo jedan grant.

Kriterijumi za procenu kandidata:

 • Ispravno popunjen prijavni formular
 • Relevantnost i originalnost predložene teme
 • Profesionalna biografija navedena u formularu
 • Tri primera reprezentativnih novinarskih radova (primerci teksta, audio ili video materijala u kojima je kandidat/kandidatkinja glavni autor)
 • Način na koji će osigurati da novinarski sadržaj bude objavljen i promovisan

Komisija sastavljena od nagrađivanih novinara i urednika doneće odluku o dodeli grantova najkasnije do 20. novembra 2023. i svi kandidati će biti obavešteni o rezultatima konkursa za dodelu granta.

Aktivnosti podobne za finansiranje:

 • Novinarski honorar
 • Troškovi putovanja
 • Troškovi smeštaja
 • Ostali troškovi ( administrativne usluge, kopiranje, troškovi produkcije, kupovina fotografija itd.)

Aktivnosti nepodobne za finansiranje:

 • Sponzorstva i školarine
 • Troškovi za kupovinu opreme ili infrastrukture
 • Troškovi akademskog istraživanja i sl.

Troškovi nastali u okviru istraživanja i produkcije moraju biti realistični i opravdani.

 

Grantovi se dodeljuju u okviru programa „Podsticanje medijske razmene u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“ koji finansira Evropska Unija.

Podeli sa drugima