Poziv za prijavu projekata: Inicijativa Evropski univerziteti 2024

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 6.02.2024.
Sredstva: 189,2 miliona evra
Oblast: obrazovanje, mladi i sport
Konkurs je za: visokoškolske ustanove iz svih zemalja Zapadnog Balkana

OTVOREN POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA U OKVIRU INICIJATIVE EVROPSKI UNIVERZITETI ZA 2024. GODINU

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) u Briselu otvorila je peti poziv za prijavu projekata u okviru inicijative Evropski univerziteti. Novim Erazmus+ pozivom za podnošenje projekata izdvojeno je 189,2 miliona evra za finansiranje ove inicijative.

Poziv za 2024. godinu ima za cilj da podrži dugoročne planove visokoškolskih ustanova kako bi se udružile u alijansu (tzv. Evropski univerzitet), kao i da ih podstakne da razmene iskustva i postanu uzor za sektor visokog obrazovanja u širem smislu.

Plan je da se ovaj cilj ostvari sledećim pristupom:

  • Tema 1: pružanje podrške visokoškolskim ustanovama koje teže da uspostave intenzivnu međunarodnu insitucionalnu saradnju u okviru novih alijansi;
  • Tema 2: pružanje podrške različitim alijansama, koje su odobrene u poslednjem, kao i onima koje će da budu odobrene u ovom pozivu, u stvaranju zajednice praksi.

Novina je da se u okviru Teme 2 podržavaju projektne prijave koje imaju za cilj postavljanje zajednice praksi između alijansi Evropskih univerziteta. Ovaj cilj bi trebalo da doprinese stvaranju sinergije među ustanovama, čime bi se olakšala komunikacija, razmena znanja i iskustava, postavljanje zajedničkih fleksibilnih struktura, uključujući i organizaciju sastanaka tematskih radnih grupa i slično.

Poziv je otvoren za učešće visokoškolskih ustanova iz svih zemalja Zapadnog Balkana kao punopravnih partnera u alijansi, čak i ako potiču iz zemalja koje ne učestvuju punopravno u Erazmus+ programu. Uslov je da poseduju Erazmus povelju za visoko obrazovanje, za koju mogu da se prijave od prošlog konkursnog roka.

Linkovi za novi poziv po temama dostupni su ovde: tema 1 i tema 2.

Rok za podnošenje prijava je 6. februar 2024. godine.

 

U cilju dodatnog promovisanja poziva, Evropska komisija organizovaće onlajn informativnu sesiju 10. novembra 2023. godine, putem sledećeg linka.

Sve dodatne informacije o pozivu možete da pronađete ovde, a za dodatna pitanja koja se tiču Erazmus+ poziva za Evropske univerzitete dostavite imejl na adresu: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu.

 

VAŽNA NAPOMENA: 

Evropska asocijacija visokog strukovnog obrazovanja (EURASCHE) organizovaće 20. oktobra 2023. godine info sesiju umrežavanja na temu Inicijative evropskih univerziteta (Networking Session on the European Universities Initiative) u okviru koje ćete imati priliku da upoznate primere dobre prakse, sa fokusom na alijanse u kojima učestvuju visokoškolske ustanove strukovnih studija.

Više informacija o događaju, kao i link za registraciju možete pronaći  ovde.

Podeli sa drugima