Poziv za učešće u programu „Zajedno pišemo nova poglavlja mira”

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 09.06.2024.
Sredstva: N/A
Oblast: obrazovanje
Konkurs je za: mlade

Inicijativa mladih za ljudska prava vas poziva da se prijavite na program „Zajedno pišemo nova poglavlja mira”. U okviru ovog programa ćete imati priliku da upoznate i razgovarate sa svojim vršnjacima iz Srbije i sa Kosova, da razmenite svoja iskustva, perspektive i narative kojima ste izloženi u svojim zajednicama.

Program će se održati u Beogradu od 24. do 30. juna, a u okviru njega ćete imati priliku da saznate više o procesu izgradnje mira i storytelling-u, ali i da učestvujte u stvaranju i prezentovanju svojih priča. Pored toga, imaćete priliku da budete deo festivala Mirëdita, dobar dan!, koji je usmeren na kulturnu saradnju između Kosova* i Srbije, ali i na javnu debatu i zagovaranje. Ako želite da budete deo ovog programa, možete se prijaviti putem ovog linka, a prijave traju do 9. juna.

Regionalna saradnja i dijalog mladih sa Kosova i iz Srbije su preko potrebni kako bi došlo do pomirenja i kako bi se prevazišli negativni narativi koje imamo jedni o drugima, a sa kojima se svakodnevno susrećemo u medijima i u javnom govoru.

Ovaj program je namenjen mladim osobama od 18 do 30 godina. Tokom sedam dana programa, učesnici i učesnice imaće priliku da kroz interaktivne radionice nauče više o storytelling-u, procesima izgradnje mira, kao i o konceptu interkulturalnosti. Pored toga, učesnici i učesnice imaće priliku da unaprede svoje veštine koje će im pomoći u predstavljanju svojih ideja. Ovaj programa je dobra prilika za mlade da se osnaže da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji mira i suočavanja sa prošlošću, ali i da zajedno rade na pomirenju.

Tokom programa učesnici i učesnice će zajedno raditi na kreiranju i prezentovanju svojih priča. Njihove priče biće predstavljene na multimedijalnim izložbama u Srbiji i Kosovu.

Mladi će takođe, u okviru programa Mirëdita, dobar dan! festivala, moći da saznaju više o kulturnoj sceni Kosova i Srbije, odnosno o pozorištu, filmu, muzici i vizualnim umetnostima.

Radni jezik programa je engleski.

Program „Zajedno pišemo nova poglavlja mira” sprovodi se u okviru projekta Cross-border Youth Dialog, koji je usmeren na pospešivanje pomirenja i normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kroz saradnju i dijalog mladih. Projekat zajednički sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije i Kosova.

Program je finansiran od strane Evropske unije.

Prijave

Za učešće na programu možete popuniti sledeći formularPrijave su otvorene do 9. juna. Izabrani učesnici i učesnice biće obavešteni o rezultatima njihovih prijava najkasnije do 12. juna.

Troškovi učešća

Troškove prevoza, smeštaja za učesnike i učesnice van Beograda, kao i hrane za sve učesnike/ce programa pokrivaju organizatori.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa programom, možete nam pisati na:

Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija: nevena.rudinac@yihr.org
Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo: ilir.vitija@yihr.org 

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem MSP-a o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Podeli sa drugima