Kreditna linija za zeleno finansiranje (GEFF Program)

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: neograničeno
Sredstva: N/A
Oblast: Zelena tranzicija, ekonomija i biznis
Konkurs je za: domaćinstva – stanovi, porodične kuće, stambene zgrade, preduzeća koja proizvode ili prodaju EE tehnologije

Kreditna linija

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraceno GEFF) je program Everopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama, kao i za preduzeća koja proizvode ili prodaju iste. Programom je predviđeno finansiranje na tržištima Zapadnog Balkana, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, a ukupan iznos kreditne linije je 85 miliona eura.

GEFF na Zapadnom Balkanu implementira se u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF). Partnerstvo sa donatorima je od ključnog značaja za promovisanje visokoefikasnih zelenih tehnologija i praksi. Donatori pružaju neophodnu podršku GEFF-ovim projektima kojima se ublažavaju efekti ili povećava otpornost na uticaj klimatskih promena i drugih pretnji po životnu sredinu.

Partneri

Finansiranje putem GEFF-a odvija se preko lokalnih partnerskih finansijskih institucija (PFI) koje kreditnu liniju koriste za finansiranje zajmoprimaca koji zadovoljavaju utvrđene kriterijume prihvatljivosti za ulaganja u prihvatljive projekte.

Finansijski podsticaj za ulaganja se kreće u rasponu od 15% do 35% od iznosa kredita, kako sledi:

  • 15% u slučaju da se investira u jednu kategoriju u pojedinačnom stambenom objektu
  • 20% u slučaju investicije u dve ili više različitih kategorija u pojedinačnom stambenom objektu
  • 25% u slučaju da se investira u jednu meru u celokupnoj stambenoj jedinici – zgradi (svim stambenim objektima u istoj)
  • 35% u slučaju investicije u dve ili više različitih mera prema u celokupnoj stambenoj jedinici – zgradi (svim stambenim objektima u istoj)

Sve informacije  o GEFF Programu i uslovima za prijavu možete pronaći na https://ebrdgeff.com/serbia/rs/the-programme/the-facility/

Podeli sa drugima